"La lectura de bones pàgines de la literatura universal ens haurà fet comprendre que comunicar-nos amb paraules precises, imaginatives i adequades és un dels poders més fascinants de la creativitat humana i pot tenir unes repercussions insòlites, que no tenen res a veure amb les limitacions de la comunicació diària."

Isidre Grau

dimarts, 24 de novembre de 2015

Literatures: de l'Antiguitat a l'Edat Mitjana


Imatge de Gilgameix extreta de auladeadriana.blogspot.comAquestes setmanes hem fet una ullada a la poesia llatina, la Bíblia i les literatures orientals. Us ha costat una mica apropar-vos al "Llibre dels Llibres" des d'una perspectiva literària. Us centreu molt en el missatge i poc en la forma, l'estil, a banda dels prejudicis que teniu alguns en llegir-ne alguns passatges.
Seguim amb un recorregut rapidíssim per les literatures orientals, de Mesopotàmia a la Xina. M'agradaria saber quina us crida més l'atenció, quina obra us desperta més interés, quins lligams trobeu entre aquestes obres amb el que hem estudiat fins ara (i amb l'Edat Mitjana, el Barroc, l'actualitat...).
Els grans temes que es planteja la Humanitat ja es qüestionaven 3000 anys a.C. Penseu-hi. Com, també, quina relació pot haver-hi entre literatura i filosofia, per exemple. I treballeu, que, com deia Confuci, el treball és el millor aprenentatge:" Sent i oblide. Veig i recorde. Faig i comprenc".
Doncs això, Confuci i d'altres estan molt vigents. Us recorde que heu de fer entrades sobre els temes proposats més enllà d'un copia-i-apega que no serveix de res. Analitzeu textos, trobeu figures, relacioneu contingut i forma... Aneu per feina, vinga!